De schenkbelasting kent een aantal eenmalige verhoogde vrijstellingen. Daaraan zijn voorwaarden verbonden. Onlangs zijn goedkeuringen gepubliceerd die ruimere toepassing mogelijk maken. Het gaat om de verhoogde vrijstellingen voor schenkingen van ouders aan kinderen in het algemeen (€ 26.040) en voor studie (€ 54.246), en de verhoogde vrijstelling voor schenkingen ten behoeve van een eigen woning (€ 102.010). Deze laatste is niet beperkt tot eigen kinderen.

De ontvanger van de schenking moet in al deze gevallen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Goedgekeurd is dat men ook voldoet ook aan dit leeftijdsvereiste als men op de dag van de schenking 40 jaar oud wordt. Bovendien geldt de vrijstelling ook als niet de ontvanger zelf, maar diens partner op het moment van de schenking tussen 18 en 40 jaar oud is, of op de dag van de schenking 40 jaar wordt.

Verder is goedgekeurd dat kwijtschelding van een bestaande eigen woningschuld voor de toepassing  van de eenmalige verhoogde vrijstelling geldt als een aflossing van die eigenwoningschuld. En als de verkoper van een woning de koopsom blijkens de notariële akte bij de levering kwijtscheldt, geldt deze kwijtschelding als een schenking voor de verwerving van een eigen woning.

De goedkeuringen gelden uiteraard alleen indien aan de overige voorwaarden voor toepassing van deze vrijstellingen wordt voldaan.

Tip: Overweegt u een forse schenking, laat u adviseren over de mogelijkheden.