Voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften gaat per 1 januari 2020 het verlaagde BTW-tarief van 9% gelden. In 2019 geldt nog een tarief van 21%. Het verlaagde BTW-tarief gaat ook gelden voor downloadbare luisterboeken, bladmuziek, leermiddelen en de betaalde toegang tot websites van kranten, tijdschriften of andere journalistieke platforms. Er zijn uitzonderingen.

 

Door de tariefsverlaging is er geen verschil in BTW-tarief meer tussen papieren kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies.

Het verlaagde BTW-tarief geldt niet voor het downloaden van losse artikelen, voor streamingdiensten voor films en muziek en voor toegang tot databanken.

Uitzonderingen
Voor de volgende (toevoegingen aan) elektronische uitgaven is het verlaagde tarief echter niet van toepassing:

  • Dynamische en technologische elementen zoals interactieve kaarten, recensies, reacties, spelletjes en communicatiemogelijkheden.
  • Toegang tot toeristische informatie bestaande uit beschrijvingen van bezienswaardigheden, interactieve plattegronden, de mogelijkheid om recensies achter te laten en te lezen, en de mogelijkheid gesproken woorden te vertalen en in een andere taal te laten uitspreken.
  • Toegang tot actuele weerberichten, routeplanning en interactieve taalcursussen die niet kwalificeren als educatieve leermiddelen.
  • Toegang tot databanken met als primaire functie het toegankelijk maken van informatie waarbij niet toegang tot leesinhoud centraal staat maar de mogelijkheid om informatie te doorzoeken en te ordenen.

Tip: U past het BTW-tarief toe dat geldt op het moment waarop u de BTW verschuldigd bent. Dat is het moment waarop u de factuur uitreikt of had moeten uitreiken. Als er geen factureringsplicht is – u levert rechtstreeks aan consumenten – is dat het moment waarop u de dienst verricht of het goed levert. We helpen u graag bij een correcte toepassing van de nieuwe regels.